ΚΟΙΝΣΕΠ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

H Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (εφεξής, Κοιν.Σ.Επ.) «Νέοι Ορίζοντες», αποτελεί έναν νέο φορέα, Κοινωνικής Οικονομίας, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα με το νόμο Ν.4019/2011. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ορίζει τις Κοιν.Σ.Επ. ως το μόνο φορέα κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. 

Ανάλογα με τον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν ώστε να επιτελέσουν, οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται σε «Ένταξης», «Κοινωνικής Φροντίδας» και «Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού». Αυτού του τύπου η οικονομία αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική οικονομία, η οποία ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικών σχέσεων στη βάση της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, σε όλη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 950 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ήδη επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας έχουν δημιουργήσει πάνω από 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 6,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα στοιχεία αυτά καθιστούν σαφές πως οι δυνατότητες αυτού του τύπου επιχειρήσεων, μπορούν να λειτουργήσουν ως όπλο στην καταπολέμηση της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, ειδικά στην Ελλάδα, στην οποία το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.

Σε αυτό το πνεύμα δημιουργήθηκε και η Κοιν.Σ.Επ. «Νέοι Ορίζοντες», η οποία μάλιστα αποτελεί και το πρώτο επιτυχημένο και μοναδικό παράδειγμα «Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης» στην Ελλάδα, αλλά και το τρίτο ευρωπαϊκά. Οι «Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης», στόχο έχουν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η αναπτυξιακή σύμπραξη «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» ανέλαβε το 2012 σχέδιο δράσης προκειμένου άνεργοι αποφυλακισμένοι/ες να προετοιμαστούν για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας. Το εταιρικό σχήμα της «Επανόδου» υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο εκτιμώντας ότι οι αποφυλακισμένοι/ -ες βρίσκονται αντιμέτωποι/-ες με την κοινωνική απομόνωση, την οικονομική ανέχεια και αδιέξοδα σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Μια μερίδα ανθρώπων, δέχτηκε ολοκληρωμένες υπηρεσίες (εκπαίδευσης/κατάρτισης και συμβουλευτικής) από το παραπάνω έργο και κατάφερε να δημιουργήσει μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία στηρίχθηκε στην ομαδική προσπάθεια και τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πήρε νομική υπόσταση και μένει πιστή στο νόμο 4019/2011 περί διατάξεων σύστασης και λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Η ιδέα για τη δημιουργία της γεννήθηκε σε μια εποχή που το αύριο φαντάζει αβέβαιο για όλους και η κοινωνία κατακερματίζεται. Έχοντας πλήρη επίγνωση των διαστάσεων της ρίζας του προβλήματος, δηλαδή το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, καθώς και την έντονη κοινωνικο-οικονομική κρίση, η οποία αναδύεται από τα τρέχοντα κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα, κύριος στόχος ήταν η στήριξη ατόμων οι οποίοι ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη κοινωνικά ομάδα, με το να ενταχθούν ενεργά στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή, διεκδικώντας μια ίση ευκαιρία να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια και ίσους όρους στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία στην οποία διαβιούν.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τα ιδρυτικά μέλη της Κοιν.Σ.Επ θέλησαν να δώσουν νέους ορίζοντες στα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η Κοιν.Σ.Επ. με τον διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών καθαρισμού κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία και συντήρηση κήπων και χώρων πρασίνου.
Ειδικότερα, οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης είναι οι εξής:


  • Αρχικοί - γενικοί καθαρισμοί ή καθαρισμοί αποκατάστασης σε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους: οικίες, γραφεία, ιδιωτικά αλλά και δημόσια κτίρια, καταστήματα, εργοστάσια, οργανισμούς, παρέχοντας υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες καθαριότητας και εξειδικευμένες λύσεις για τη συντήρηση χώρων.






  • Δημιουργία ή συντήρηση κήπων και εξωτερικά περιβαλλόντων χώρων: μελέτη – κατασκευή – συντήρηση εσωτερικών και εξωτερικών κήπων, καθαρισμούς κήπων, διαμόρφωση και συντήρηση χώρων πρασίνου, καθαρισμό και αποψίλωση χέρσων εκτάσεων και οικοπέδων, επαγγελματικών χώρων, εργοστασίων, εξωτερικών χώρων.

Στα μόλις δυο χρόνια λειτουργίας της η Κοιν.Σ.Επ. «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» έχει καταφέρει να γίνει γνωστή στο χώρο της και μάλιστα έχει αναλάβει πολλά έργα Κύριοι αρωγοί στην προσπάθεια της επιχείρησης για κοινωνική ένταξη, αλλά και λαμπρό δείγμα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της, έχουν υπάρξει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Άρσις, το Ν.Π.Ι.Δ. και Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων «Επάνοδος», ο Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» (ΓΕΟΔ) και ορισμένοι ιδιώτες, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί της φορείς όπως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).





Αυτή την περίοδο οι «Νέοι Ορίζοντες» βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα προκειμένου να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες και να ενσωματώσουν στο προσωπικό τους νέα μέλη, τα οποία προέρχονται από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και έχουν την διάθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπέρ του κοινωνικού συνόλου, διεκδικώντας την ισότιμη ενεργή συμμετοχή τους στην επαγγελματική ζωή και κατ’ επέκταση, κοινωνική ζωή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

         Διεύθυνση: Δεριγνύ 28-30 (κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας), Αθήνα
         Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 210 8817158, 2108815904, 6948590110
         Ωράριο λειτουργίας γραφείου: Δευτέρα – Παρασκευή 9-4
         Fax: 210 8251109
         E-mail: neoi.orizontes.koinsep@gmail.com


         Ιστότοπος: http://neoiorizonteskoinsep.blogspot.gr/